Ziekenomroep Boxmeer

Vrijdag 25 september 2020
Interview

Ziekenomroep Boxmeer

Ziekenomroep Boxmeer verzorgde van 1970 tot medio 2004 radioprogramma’s in het Maasziekenhuis, verpleeghuis Madeleine en verzorgingshuis de Elsendock. Een hechte groep enthousiaste vrijwilligers brachten de mensen in bed ontspanning en plezier.
Door Wanda Laarakkers.

In de kelder van verpleeghuis Madeleine, toen nog gevestigd in de gebouwen van het huidige zorgcentrum Sint Anna, werd een eigen studio gerealiseerd. Naast een team technici en een praatgrage deejay was de studio gevuld met twee platenspelers, een mengpaneel, microfoons, een bandrecorder en ongeveer 250 langspeelplaten.  
 
Een hechte groep vrijwilligers maakten één uitzending per week. Dit groeide uit tot zeker vijf uitzendingen per week van twee uur. Patiënten konden vanuit hun bed genieten van muziek van de Boertjes van Buuten, de zangeres zonder naam en Mieke Telkamp, Jim Reeves, Frank Sinatra en vele andere gouden keeltjes.
 
Toen het ziekenhuis verhuisde naar de nieuwbouw aan de Loerangelse straat begin jaren 70 ging de ZOB mee. In een ruimte maast de kinderafdeling werd een mooie studio ingericht met geluidwerend materiaal, met daarbij een aparte technische ruimte en een geluiddichte ruimte voor de presentatie. Door de jaren heen veranderde de muziekkeuze, de Beatles, de Rolling Stones en Rob de Nijs waren graag gedraaide artiesten.

Het aantal draaiuren werd uitgebreid naar twaalf uur per week en er werden banden gemaakt voor de herhalingen van de programma’s overdag. Wim Klaassen, vrijwilliger bij ZOB: “Er kwamen zelfs artiesten naar de studio, zo was Sylvia Millecam te gast. Ook zij is bij de omroep betrokken geweest voordat ze bekend werd. We maakten verslagen van de wielerronde in Boxmeer, de carnavals zitting uit het Hoogkoor en de Metworstrennen, we brachten Boxmeers nieuws en natuurlijk was Sinterklaas een graag geziene gast. Ook de kerkdienst werd uitgezonden.”

Omdat de vrijwilligers van ZOB pal naast de jeugdafdeling zaten bezochten zij regelmatig de jonge patiëntjes.  Wim: “Vaak gingen we bij de kinderen aan bed zitten, of ze kwamen met bed naar de studio. Reuze gezellige bijeenkomsten. In de hoogtij dagen van de omroep werkten bijna dertig vrijwilligers mee aan de diverse programma’s die in de avond gemaakt werden. In totaal zijn ongeveer honderdvijftig vrijwilligers actief geweest.

Om 19:15 uur kwamen de makers binnen, de koffie wordt gezet en het aantal verzoekjes geteld. De lijst wordt samen gesteld met afwisseling in de muziek. Om exact 20.02 uur, direct na het nieuws, ging de knop om en waren zij in het ziekenhuis, bij Madeleine en later ook bij de Zusters te horen.

“Een draaiteam bestond uit zes tot acht mensen,” legt Wim uit, “twee technici, twee presentatoren een gastvrouw- of heer en vaak nog andere behulpzame handen. Aan zo’n avond had je de handen vol; de platen uit de kast, het geluid controleren, weten wat je gaat zeggen en de duo presentator erbij betrekken. Het was leuk werk met toch wel een beetje spanning. Er kon van alles misgaan. Maar meestal verliep het vlekkeloos en waren we na een paar uur intensief werk tevreden.”

Toen de walkman kwam, later de discman en de MP3 speler was het voor ZOB tijd om de stekker eruit te trekken. Ook de kortere opname tijd van patiënten was een reden. In 2004 werd de laatste uitzending verzorgd in een volle studio. “Daarbij is zeker een traantje weggepinkt. Wij, iedereen die bij deze omroep betrokken is geweest, heeft dit altijd met verve en plezier gedaan. Dat kon je horen. Nog altijd zijn de leden onderling met elkaar bevriend of in contact. Dat is het mooie van vrijwilligerswerk.”

Ziekenomroep Boxmeer kreeg steun van de gemeente Boxmeer, het ziekenhuis, van de Zonnebloem, en van andere fondsen. Deze geldbedragen werden uitgegeven aan onderhoud van de apparaten en van de platenkast die op het einde ruim tienduizend titels omvatte.
Het geld wat na opheffing is overgebleven hebben de vrijwilligers gedoneerd aan de Vrienden van het Maasziekenhuis. Deze stichting zet zich in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller, en aantrekkelijker Maasziekenhuis.

‹ Terug naar nieuwsoverzichtDoneer nu!
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›