Schrijen afscheid en herinnering
Vrijdag 26 maart 2021
Interview
Schrijen afscheid en herinnering
Schrijen, afscheid en herinnering is al meer dan zeventig jaar een begrip in de regio. In 1948 startte Nölleke Schrijen met vrouw Annie een uitvaartonderneming in Boxmeer. Op slechts 17-jarige leeftijd nam zoon Piet het bedrijf van vader over. Vandaag de dag leidt hij samen met zijn vrouw Bianca, Schrijen afscheid en herinnering, een uitvaartorganisatie waar een onvergetelijk afscheid, aandacht en tijd voor nabestaanden hoog in het vaandel staan.Tekst Wanda Laarakkers
Ondanks de toen beperkte levenservaring wilde Piet Schrijen (61) vanaf het begin het bedrijf van zijn vader overnemen. Zijn inlevingsvermogen en menselijke kant hielpen hem stappen te zetten in het door zijn vader opgezette bedrijf. Bianca Schrijen (51) had een administratieve functie toen ze Piet ontmoette. Als een geolied team stapte zij samen met Piet het bedrijf in. Bianca heeft de dagelijkse leiding, verricht personeelszaken, verzorgt public relations en communicatie, kortom, wat doet ze níet.
Het ondernemersechtpaar dat met zoon en dochter in Boxmeer woont, heeft niet stilgezeten de afgelopen jaren. Naast hun uitvaartcentrum Hollesteeg in Boxmeer, openden zij in 2018 een nieuw uitvaartcentrum aan de Kleermakersgroes in Gennep en in Cuijk de Buitenplaats Zevenhutten, een eigen crematorium met een andere visie dan de bestaande crematoria. “Wij vinden dat je afscheid moet kunnen nemen in de plaats waar je hebt geleefd,” stelt Bianca. Bij alle drie de locaties kan men terecht voor afscheidsbezoeken, afscheidsdiensten en catering. “Iedere locatie heeft zijn eigen sfeer. De sfeer in een gebouw kan mede-bepalen hoe mensen zich voelen, en wij willen dat mensen zich op hun gemak voelen. In Boxmeer voert de kleur groen de boventoon, dit straat rust uit. De locatie in Gennep verbouwden we, vooral Piet, veel zelf en heeft een modernere uitstraling. In Cuijk draait alles om de natuur. Binnen is buiten en buiten is binnen.” Het uitvaartcentrum in Boxmeer beschikt ook over een uitvaarthuisje. Van dit huisje kunnen nabestaanden een sleutel krijgen zodat zij 24 uur per dag bij hun dierbare kunnen zijn. “Een afscheidsdienst hoeft echter niet in deze uitvaartcentra plaats te vinden. Ook andere locaties behoren tot de mogelijkheden. We zoeken altijd samen naar de plek die past.”
Piet is veel te vinden bij de Buitenplaats Zevenhutten, hij is trots op het crematorium. Inmiddels laat Piet de dagelijks leiding veelal over aan Bianca, hij heeft zich meer teruggetrokken en doet het rustiger aan. Na bijna 45 jaar heel veel uitvaarten te hebben geregeld en verzorgd is Piet nu ovenist in het crematorium. Schrijen, afscheid en herinnering is met het eigen crematorium niet afhankelijk van derden. “En met een eigen drukkerij en grafdelfbedrijf kunnen we het totaalplaatje bieden en zijn de lijntjes kort. Hierdoor kunnen we alle tijd, ruimte en qualitytime geven aan een mooi afscheid. We rekenen geen maximum aula- of cateringtijd en geen boetes.”
Het team van Schrijen bestaat uit dertig personen. Ze zijn allen breed inzetbaar, wat maakt dat nabestaanden niet veel verschillende gezichten zien. “We vinden het belangrijk dat er een klik is tussen de uitvaarleiders en de familie van een overledene. Vaak voelen we dit al aan bij het eerste telefooncontact. We zijn een middelgrootbedrijf in de uitvaartbranche, maar in ons denken en doen zijn we kleinschalig. We zijn toegankelijk, servicegericht en hebben oog voor detail, werken vanuit ons hart met liefde en passie. Ja, het werk is verdrietig en heftig, vooral in coronatijd, en dat raakt je, maar je bent er professioneel mee bezig en dat maakt dat het niet óns verdriet is. Uit de positieve reacties die we krijgen halen we veel voldoening. Het personeel is loyaal aan ons en elkaar, er heerst een fijne sfeer onderling, dat is veel waard.”
Ook na een uitvaart blijft het team van Schrijen betrokkenheid en aandacht tonen. Al verschillende jaren organiseren zij een in memoriam concert voor nabestaanden waarvoor zij de uitvaart hebben geregeld. Ook staat er op verschillende locaties een troostboom waar een boodschap in opgehangen kan worden. “We vinden het belangrijk net dat beetje meer te betekenen en onze betrokkenheid te blijven tonen. Mensen vinden het fijn hun verhalen te delen dat is wat we zien en horen. Het geeft troost, steun en rust.”
Vanaf de oprichting van de Vrienden van het Maasziekenhuis is Schrijen, uitvaart en herinnering betrokken bij deze stichting. “We vinden het belangrijk verbonden te blijven met onze eigen regio. Door het steunen van regionale partijen kunnen we elkaar versterken. Het zorg gerelateerde en de dienstbaarheid spreekt ons sowieso aan. Het Boxmeerse Maasziekenhuis is groot in het kleinschalige gebleven, een visie die wij ook nastreven. Zowel Piet als ik werken met veel plezier in ons bedrijf en krijgen er nog altijd energie van. We gaan door met ons mooie werk; mensen een onvergetelijk afscheid bieden.”