Virtual reality-bril voor kinderen tegen angst en pijn

Virtual reality-bril voor kinderen tegen angst en pijn

Virtual reality-bril voor kinderen tegen angst en pijn

 
Emoties als angst, verdriet en pijn zien we natuurlijk liever niet op de kinderafdeling van Maasziekenhuis Pantein. Maar wanneer ze toch voorkomen kunnen kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch zorgverleners een Virtual reality-bril inzetten om angst en pijn te bestrijden. De Vrienden van het Maasziekenhuis financieren twee brillen voor de duur van een jaar.
 
Door Wanda Laarakkers
 
Miriam Ebbers uit Vierlingsbeek is medisch pedagogisch zorgverlener op de kinderafdeling in het Maasziekenhuis Pantein. “Tijdens een pilot met de VR-bril zijn we met een kleine groep collega’s gaan kijken hoe deze precies werkt. Het is belangrijk dat we zelf goed weten hoe de bril werkt en wat deze kan. Langzaam raken meerdere verpleegkundigen ermee bekend.”
 
Sinds de samenwerking met de Maartenskliniek verblijven er regelmatig tieners op afdeling C4 van het Maasziekenhuis. Door de operaties die zij ondergaan verblijven zij veelal in bed. “Doordat we hen de VR-bril aan kunnen bieden wanneer zij angstig zijn of pijn hebben, gaan we met onze tijd mee. Jongeren zijn geïnteresseerd in de moderne techniek en gericht op de digitale wereld. Voor deze leeftijdsgroep is de bril het meest geschikt. Bij jongere kinderen is de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid dunner. We bekijken zorgvuldig per kind of het iets toevoegt, en of het zinvol is. Als een kind het spannend vindt bloed af te nemen, dan kan deze de bril opzetten wanneer deze handeling verricht wordt.”
 
De VR-bril werkt eigenlijk heel simpel, pijn, verdriet en angst nemen ruimte in je hersenen in. Door de hersenen met iets anders bezig te laten zijn is hier minder ruimte voor en sluit je helemaal af van deze wereld. Dit bevestigd Mayra Litjens (14). Tijdens haar verblijf in het Maasziekenhuis kreeg zij een VR-bril aangeboden. “Dit was echt heel leuk, het leidde me af van de pijn die ik had aan mijn enkel. Ook dacht ik er even niet aan dat ik in het ziekenhuis lag. Met de bril op kon ik een spel spelen met ballonnen, dat was heel leuk. De bril moet zeker weten blijven!”
 
Miriam: “Door de bril wanen de kinderen zich bijvoorbeeld in de Efteling of in een dierentuin. Ze kunnen spanning ervaren door in een achtbaan te stappen of in een helikopter. Maar ze kunnen ook spelletjes doen, net als Mayra, of juist hele rustige ontspanningsoefeningen. Deze afleiding helpt om pijn en angst naar de achtergrond te verdringen. Ze zien de ziekenhuiskamer en al het apparatuur even niet, je haalt ze uit een bepaalde cirkel. Een ouder of collega kan op de bijbehorende iPad volgen wat het kind ziet, en besturen. We zijn erg enthousiast over de werking van deze bril.”
 
De inzet van nieuwe technologie zoals een VR-bril ondersteunt het herstel van kinderen, zodat ze sneller en met een zo positief mogelijke ervaring naar huis kunnen. Het Maasziekenhuis wil de komende tijd veel ervaringen opdoen en daarnaast kijken of de bril ook op andere afdelingen in het ziekenhuis kan worden ingezet.
 ‹ Terug naar Projecten 2021
Doneren? Doneer d.m.v. QR-code voor een donatie. Het bedrag kan eenvoudig aangepast worden. QR-code
ANBI

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!
archief  ›